Sunday, October 31, 2010

binatang kecik yg comel ---> kucing...

arini aku nk tulis pasal KUCING..
klu korg2 sume yg membace ni tak suke,atau alah,atau allergic dgn kucing,tak payah bace..
entry ni utk penggemar kucing saje..


tengok2... cutenye muke die...rase nk cubit2 je...

pandai betol binatang kecik ni buat muke innocent..
korang penah kene tak,bile orang da kebulur sgt nk makan,pastu ikan yg korang beli kt warung tepi jalan td kene songlap dek binatang kecik ni... pastu bile korang carik,upenye die dah makan separuh dr ikan korang. ape perasaan korang?
klu aku,bile die mule buat muke innocent cam kt atas ni,aku jadi tak sampai ati nk mara die. yela..die pon bukan ade pendapatan tetap nk pegi beli nasik bungkus. kesian pulak~
akhirnye aku sendiri turun beli ikan laen...kire ari tu aku sedekah je la ikan tu ade binatng kecik ni. err...dapat pahale jugak kan?

tp binatang kecik ni aku suoh dok jaoh2 sementare aku makan.sbb aku tanak die songlap ikan aku lagi...jenuh pulak aku nk pegi beli ikan lagi....

okeh..cukup disini utk sesi mengimbau kenangan silam bersame binatang kecik comey ni.
da terlanjur aku nk buat entry pasal kucing,tanagn aku pon laju je menaip perkataan 'keistimewaan kucing' kt dada encik google.
waaa...... banyak betol entry pasal kucing.. aku teruja nk bace satu2..tp klu aku bace satu2,alamatnye paper aku rabu ni melingkup ke laot. jd,aku batalkan hasrat hati,dan aku pick yg mane aku rase best je..

aku rase mesti korang tau kan yg makhluk kecik comey ni adelah binatang kesayangan nabi MUHAMMAD S.A.W..

korang tau tak,yg makanan yg dah dijilat oleh kucing,atau aer yg dan diminum oleh kucing tu tak najis?
well...aku pon baru tau jugak ..

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”
Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana.
Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing,
(HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).


tengok..tengok.. betape bestnye binatang kecik ni..da la muke comey,ramai pulak orang sayang,dimuliakan pulak tu...
cube klu tempat kucing yg menjilat makanan korang tu digantikan dgn bintang laen macam beruang ke,singe laot ke,ataupon iguana, mst korag pon tak lalu nk makan sisa jilatan binatang2 tu sume kan...

ade lagi yg aku nk share pasal binatang kecik comey ni.

kucing boleh menjadi sahabat yg sangat karib...
korang penah kene back stab tak? atau dalam bahase melayu,kene tikam dr belakang oleh kawan baek korg sendiri? aku penah... jgn pulak korg heran pasal aku masih hidop sampai sekarang walaupon kene tikam. diowg bukan tikam aku pakai lembing...

tau tak binatang kecik comey ni,bile korang bercakap2 dgn die,die akan memberi reaksi. lagi2 kalau korg tgh dalam mood sedih seperti baru putus dgn boipren,kene mara dgn mak,ataupon bile kawan korg curik makan megi korang g cume tinggal satu. binatang kecik ni adelah tempat terbaek utk korg meluahkan perasaan. sbbnye,die takkan bagitau kt kawan korang klu korang kutuk kawan korang kaw2 punye depan die. die jugak takkan kecoh2 bagitau satu unibesiti klu korang bagitau die yg korang minat sorang mamat/awek cun lagi hot kt unibesiti korg tuh..


tgk..dgn ayam pon die ley kawan.. kan ke unversal tu namenye...


kucing binatang yg tak gedik...
korang penah bela hamster? klu korang penah bela,mst korg tau yg hamster ni gedik. payah betol nk bela.. pastu,bele kejap je dah mati. da la kecik..kang terpijak,klua sume isi perot. klu lari pulak kemaen laju lagi..susah betol nk tangkap.. pasal tu kene kurung. klu tak,habes tunggang langgang 1 umah penoh dgn hamster. korang pulak tade tempat nk duduk kt umah sendiri.

tp bela kucing ni senang. walaupon die kecik,tade a kecik sgt cam hamster tuh. senang nk didik. klu korg dah biasekan die melabur dalam tandas,kt situ la die akan melabur sepanjang hayat die.

pasal makan pulak,die tak cerewet.. bergantung ape pd pe yg korang ajar die. klu dr kecik korg dah biasekan die makan ayam mcD,mmg sampai kesudah la die nk makan ayam mcD je. tp klu dari kecik,korang biasekan die makan ikan,die takkan cerewet nk mintak pizza pulak dr korg.
ade sorg kawan aku punye kucing,cr kecik die dah biasekan kucing die makan timun yg wajib disejukkan dalam peti ais. sampai besa,kucing die tanak makan bende laen dah. maka,bertukarlah haiwan karnivor ni kepade spesis haiwan herbivor.


erk~kucing baru pas makan..jilat2 jari...

orang sayang kucing,adelah orang yg penyayang..
cube korang peratikan,ape reaksi bf/gf korg bile ade kucing dekat dgn die? die rilek saje atauponteros melompat keatas meja,ataupon die ambek kucing tu dan belai2..
klu korg nk tau,orang yg tak suke kucing dgn orang takot kucing berbeza ye..
klu orang takot kucing : die akan suruh korang bawak kucing tu jaoh2,sbb die tanak mencederakan kucing tu klu kucing teros dekat2 dgn kaki die. bese la,dah kalau namenye takot,die sanggup buat ape saje asalkan die rase selamat dr ancaman binatang kecik ni.
bagi orang yg tak suke kucing pulak : bile kucing tu dekat ngn kaki die,serta merta refleks kaki die akan menyepak kucing tu sekuat hati mcm david beckham sepak bola utk tendangan penalti. dan adakalanye sepakan die boleh membunuh kucing tersebot..
makhluk zalim cenggini,hindarkan dr jadi laki/bini korg...

aku ade sorang kawan,name die cik asiah. die adelah sorg makhluk yg sgt suke kucing. penah sekali tu,aku jalan2 dgn die pegi butterworth, time aku benti kt trafik lite,ade seko kucing yg rasenye baru 5 minit lepas kene langgar dek kete.kucing tu sedang bersabung nyawe kt tgh2 jalan. tp apekan daye,aku tak mampu nk wat pape pasal dalam beberape saat,trafik lite tuke jadi kaler ijau. bile dah jaoh sikit dr kucing tu,aku prasan yg cik asiah ni keras kaku kt blakang aku. dan bile aku toleh,upenye die tgh nanges cam orang mati laki. punye la sedih die tgk kucing tu td. dan ternyate kt sini,cik asiah mempunyai jiwe yg lembut.

ade lagi seseorang dr mase silam aku yg teramat sayangkan kucing. die penah cite kt uma die,ade sekor kucing name 'stokin'. pasal kucing tu kaler putih. dan kat keempat2 kaki die ade kaler itam mcm kucing tu pakai stokin. cute gile~
ade sekali mase aku tgh dating dgn die,ade sekor kucing yg ala2 kelaparan duduk kt sebelah die. waktu tu die tgh makan. dan aku gile tak sangke yg die,suap nasik kt mulut kucing tu. siap nasik campur lauk ketam lagi. aku kekaguman.....

................................................=)

so,aku rase cukuplah entry pasal kucing.. klu korang nk tau lagi banyak pasal kucing, boley sebok2 kt blog ni... aku ak kenal die..tp bile aku sebok2 search pasal makhluk kecik comey ni,aku terjumpe blog ni.. sile klik -----> SINI

chow~

~END~

Friday, October 29, 2010

ciri-ciri lelaki pilihan ~siri 1~

chewah~
poyo kan tajuk entry kali ni? yeahhh~

idea utk tulis entry ni datang bile aku teringat yg minggu lepas,atau 2 minggu lepas sebenarnye,aku ulang bace salah satu novel yg aku shuke.. AYAT-AYAT CINTA..
sape yg tak pernah langsung2 tau ape itu ayat-ayat cinta ni??
even movie die pon korg tatau?
ko duduk planet zargus ke hape.....




hishh... aku tak kesa la korg tau tak novel/movie ayat-ayat cinta ni.. tp arini aku nk cite pasal ciri-ciri lelaki pilihan yg LAYAK dijadikan suami..
meh kite tgk satu2..ade tak ciri2 tu pade korg?
err..maksudnye,untuk yg jantina die berlawanan dr aku la ye...
klu yg pompuan nk wat rujukan utk upgrade diri sendiri pon ape salahnye..kongsi2 ilmu. hee~

ciri-ciri suami pilihan...

1 : kuat agamanya..
ini adelah ciri yg paling penting.. mak aku penah pesan,biar jahat mane pon seorang lelaki itu,selagi die masih menjage solatnye,maka dia masih ade harapan utk dipulihkan. maksudnye,bia la ko tu nakal cam bapak segale jin. tp as long as solat ko terjaga,itu membawe maksud yg hati ko bukanlah sekeras titanium yg mempunyai takat lebur tinggi melampau.
tak kesahla muke ko mcm tembok runtuh sekalipon,duet ko dalam wallet pon mcm kejap ade kejap tade, asalkan iman ko mampu utk bimbing anak dare org yg ko nikahi tu menuju ke syurga.
cube pikir2kan..klu solat yg langsung tidak mengancam nyawe jika dilakukan tu pon,liat ko nk buat,lagikan nk jage bende laen yg agi berat bebannye..lagi2 nk jalankan tanggungjawap pade anak2 bini ko menuju jalan ALLAH. ingat2 sikit,dose diowg tu sume,ko yg tanggung tau... berat tuuuuu~

2 : baik akhlaknye..
definisi baek kat sini,bukanlah yg warak mcm sahabat2 Nabi Muhammad S.A.W tu. lelaki2 zaman sekarang,mmg 1 dalam sejuta la yg baek2 ikot sunnah Nabi camtu.. payah benar nak cari. klu ade,itu mmg satu bonus,dan wanita yg mendampingi lelaki itu adelah wanita paling beruntung..
baik kat sini,cukuplah yg die masih mampu mengawal nafsu,masih mampu mengawal emosi,dan jugak mampu menjadi seorang lelaki yg betol2 lelaki. cube korg bayangkan,korg nak ke lelaki yg bile tgk pompuan,mcm tak cukup biji mate kat kepale tu..ataupon bile nampak orang tue yg pangkat nenek2 punye buat silap,die maki hamun mcm dah tak cukup perkataan lagi dalam kamus dewan nk digunakan..korg nk lelaki mcm ni jadi imam keluarge korg? heh~
silap2 nanti lepas kawen,dgn mak ayah korg skali die maki. kurang kesopanan dan ketatasusilaan betol...

3 : tegas..
TEGAS bukan BARAN atau GARANG mcm singe afrika okay~
yes..lelaki perlu tegas.. kenape?? sbb setiap lelaki adelah bakal IMAM dalam keluarga. klu die tak tegas,macamane pulak die nk mengawal keluarge die kan?
contohnye,bile bini die dok sebok bergossip kt telepon pade waktu maghrib dan mase tu jugak azan maghrib dah berkumandang.....
sebagai seorang lelaki yg tegas,suami akan cakap "lagi 1 minit klu awak tak letak telepon tu,sy gantung telepon tu kt leher awk..senang sikit awak cakap tanpe henti.."
sebagai lelaki yg takot bini pulak "tape sayang..awak borak dulu la..saye solat orang2 je arini.."
see... tegas itu perlu supaya kedudukan seorang lelaki sebagai imam dalam keluarge dihormati. jgn sebab sayang bini,ko ikot je cakap bini ko sampai tatau nk beza mane baek mane buruk.
so,klu skarang bf korg ade ciri2 mcm takot2 kt korg,lupekan je la...

4 : terbatas pergaulannye..
maksudnye,die tak la nk hang out ngn mane2 pompuan yg die suke semudah mcm makan nasik. ataupon die mengamalkan gaya hidup bebas bersame skandal2nye.. adeh~
payah jugak tuh... takot2 nanti perangai tu membawak sampai ke tue.. korg jugak yg makan ati.. ade sesetengah org kate, mase belom kawen ni la nk enjoy.pasang skandal sane sini,angkut awek berlori2. bende kalu da jadi tabiat,mmg susah nk kikis. klu mmg die berubah,alhamdulillah la. tp klu tak? maunye nanti anak2 korg tak kenal bapak die. malangnye naseb...

....................................... =)




to ladies :

cube kamu tgk2 sikit dalam diri bf kamu skang. pikirkan balek,ade tak ciri2 lelaki pilihan ni kt diowang..klu ade, jgn la sie2kan.. peluang tak datang banyak kali...

tp kalau tade langsung2,baek kamu pikirkan semula...
mungkin ade yg lebih baek yg ALLAH dah tetapkan utk jadi imam kamu nanti..

tanye hati kamu dgn seikhlasnye... betol ke die yg ALLAH cipta utk temankan hidup kamu..
hati kamu tau jawapannye....

Doa Seorang Kekasih - Inteam

Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa

Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai

Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala



heh~
ade lagi ciri2 lelaki pilihan ni..
banyak sebenanye..tp aku tak larat la nk state satu2... next time aku sambung lagi ye...

~END~

Wednesday, October 27, 2010

how to be a good date for the FIRST TIME ...

ahah~
atas permintaan seseorang,aku wat 1 entry khas dengan kate ringkasnye, macamane nk mengahadapi dating utk PERTAMA KALI...

sape yg tak penah dating?? angkat gigi....
erk...jgn..nanti gigi korg senget...

tiap2 makhluk dalam dunia ni,mst penah menghadapi sesuatu utk petame kali kan? kan?
1st time exam..1st time nek basikal...1st time cabut gigi...1st time wat presentation.. 1st time interview..dan mcm2 1st time lagi la..

ape ko rase? mesti la neves..ye tak?
klu ko tak rase neves,mungkin ko bukan manusie..baek ko check balek asal usul keturunan ko..kot2 nenek moyang ko dulu alien dr planet zulu ke....

yela...bile 1st time dating ni,1st impression bakal bf/gf terhadap kite itu sgt penting..kot 1st time ko dating ngn balak/awek yg ko minat sgt selame ni,ko tibai korek gigi depan die, mmg lepas tu,jgn tanye la kenape die asyik off hp lepas balek dr dating ngn ko...

eh..termerepek pulak.
ok..kepade makhluk2 single mcm aku,meh kite tgk tips2 utk menjadikan dating kite yg pertame itu adelah good date dan mungkin akan berkekalan.. bukannye jd mimpi ngeri sampai ko pon tak sanggup nk klua umah lagi lepas tu...

mula....

tips 1 : senyum semanis mungkin...
senyum itu sssaaaaannngggaaattt penting.. tp ko kene pastikan kt celah2 gigi ko tade taik gigi atau cili melekat. jika itu berlaku,maka ia akan mangundang rase malu dalam diri ko bile ko tau yg sebenanye date partner ko senyum ngn ko pasal nampak gigi ko banyak kaler2 aneh. tp klu ko pakai braces tu len citer ah...
bak kate org2 tue,dr mate turun ke hati.. senyum tu penting.tp jgn senyum kambeng atau senyum unte atau senyum sinis atau senyum gatal. senyum seikhlasnye dr hati ko. eh...jgn ingat org tak tau ye ko senyum ikhlas ke tidak. jd, senyum la semanis mungkin utk date partner ko supaye die cair dgn senyuman ko yg manis itu..
lagipon, murah senyuman kan tak salah..ko jugak yg dapat pahale... ye tak??
tp jgn pulak time ko dok bersembang ngn date partner ko,ko pegi senyum ng setiap awek/balak yg lalu kt meja ko,siap dgn kenyit2 mate.. sah2 ko kene rijek di hari pertame dating ko.
tips 2 : sentiase wangi2...
agak2 ko la kan,klu org yg ko nk jumpe tu bau ketiak die masam mengalahkan jeruk kelubi yg diperap selame beberape bulan,ko sanggup tak nk dok 2 3 jam dan bersembang dgn die? heh~
msti tak kan? melainkan klu ko ade masalah bau yg kronik sampai tak ley nk bezakan bau lori sampah ngn bau biskut raye yg baru kluar dr oven,yg tu ko dimaafkan.
penting utk korg wangi2 waktu ni..maksud wangi tu,bukanlah korg mandi dgn minyak wangi guess yg harge die rm299 sebotol nuh. wangi kt sini,bermaksud ketiak ko tu tak bau masam mcm lori sampah,rambut ko tu tak bau perap mcm sebulan tak syampu,kaki ko tak bau stokin cam 2 3 ari tak cuci kaki,dan badan ko tak bau mcm badak aer yg baru klua dr dalam lumpur.
maunye date partner ko pengsan selepas 5 minit duduk dgn ko dek kerana tak mampu bernafas dgn teratur...


tips 3 : sense of humor kene ade...
klu ini 1st time ko klu ngn awek/balak yg ko suke tuh,pastu ko pulak keras mcm kayu besbol,baek ko lupekan je la hasrat hati ko utk meneruskan hubungan korg keperingkat seterusnye.
waktu klua berdua,waktu ni la ko nk tunjukkan diri ko yg sebenar. buat la lawak dalam conversation korg supaye date partner korg tu tak bosan seolah2 die keluar dgn hitler.. buat lawak sikit2..usik2 date partner ko. puji2 sikit..sure die tak bosan dok berborak ngn ko.sbb asyik ketawe dengan kerenah ko yg mencuit hati..tak la die rase mcm terancam duduk ngn korg...

tp nk buat lawak tu agak-agak la... jgn pulak ko buat lawak melampau sampai tonjol2 kepale die,sampai terduduk2 atas lantai,atau sampai kerusi yg korg duduk tu terpelanting kebelakang. melampau tuh.... ni 1st date..jgn la malukan date partner korg dgn berkelakuan kurang sopan sampaikan die terdetik rase menyesal sbb terima ajakan klua dating ngn ko..

tips 4 : care bercakap dan jugak suara...
care bercakap nk kene jage jugak.. kot first time ko jumpe die,pastu bercakap plak bende2 tak senonoh...maki hamun pakcik waiter hanye sebab tersalah ambek order,kan ke nampak sangat tahap kekurangajaran ko tu tinggi benar.. lagi satu,waktu bercakap pon,bia la elok2 sikit... suare tu jgn la menjerit2 melengking mcm pontianak marahkan anak..kalau ye pon excited sbb date partner ko tu cantek/kacak,try to be cool.. jgn nampak sgt yg ko terlallu teruja. rilek2 saje... bercakap dgn nada suara terkawal. bahase jugak perlu dijage.. kang nanti date partner ko kate mulut ko terlalu longkang atau busuk dan kerana itu ko dirijek dgn jayenye walaupon muke ko stok2 kacak bergaye/cantek jelite.

tips 5 : tempat nk dating...
utk 1st time ko jumpe ngn date partner ko,jgn la ko pilih tempat bising mengalahkan disko. nanti korg nk bercakap pon kene pakai microfon dgn speaker. jgn pulak ko pilih tempat senyap macam tanah perkuburan atau rumah hantu.. dah kalau ko due2 orang senyap,tade idea nk bercakap,unggas pulak bersahut-sahutan kejap lagi.. utk 1st date ni,pilih la tempat yg tak brape nk bising,tp tak jugak nk sunyi sepi.jgn jugak pilih perpustakaan,atau zoo negara ataupon taman rama2. depends on minat ko dan jugak date partner ko. mostly orang pilih kedai makan la utk 1st date.. sekurang2nye bile korg mati idea,ko masih boleh pandang sekeliling dan borak plak pasal environment yg ade kt keliling korg. cite pasal ikan ke..ayam ke... payung ke... ape ke... asalkan ko tak mati idea dan senyap lalu,buat date partner ko rase nk balek waktu tu jugak..




er~
pesanan akhir,mase 1st date ni,jgn cube2 nk menggatal spt meraba2,pegang2 sane sini,atau pon ajak2 date partner ko tu ehem2.
jawapannye, mmg mintak penampar la..
kalau tak pon,selipar masok dalam mulut.
tp,klu date partner ko tu bagi jugak bende2 yg tak sepatutnya dibagi,nampak sgt la die spesis murah..jd,jgn terfikir nk jadikan die ayah/emak pade bakal anak2 korang karang.. rosak akhlak anak2 ko sumenye..

...................................... =)

rasenye,ni je la kot yg aku dapat kongsi hasil dr pengalaman,dan pembacaan aku..
tak kurang jugak,curik dr pengalaman orang laen.

heh~
harap2 korg yg bace entry ni,berjaye dalam 1st date korg dan tidak dirijek pade dating yg pertame....

~END~

Monday, October 25, 2010

kaitan antara HUBUNGAN ETNIK dan subjek SEJARAH mase skolah dulu...

mase aku tgh syok2 bace nota utk exam esok,tibe2 aku teringat zaman aku skolah2 dulu.. sbb subject ethnic relation atau dalam bahase melayunye, hubungan etnik ni,mostly bercerite pasal sejarah malaysia. dan secare tak langsungnye aku teringat puan subidah dan encik zakaria selaku cekgu sejarah aku mase form 4 ngn form 5 dulu....

....apesal plak tetibe aku teringat kt diowg...?
terdetik dalam ati,sekarang baru rase menyesal sbb langsung tak ambek tau pe yg cekgu cakap mase skolah2 dulu. klu tak,tade la aku pulun bace nota yg tebal gabak ni sampai mcm nk terkeluar bijik mate..

terkenang zaman2 belajar sejarah mase skolah dulu.....

form 4




mase tu aku baru pindah dr SMK TUN AMINAH ke SMK SRI GADING. aku dulu2 skola bese je..tade la cerdik pandai sangat.. tak layak masok MRSM atau pon Skola asrama penoh. bile dah pindah skolah baru,aku dapat masok kelas 4SN2. tgk..betape tak bijaknye aku.... kelas pon,kelas kedua aje...
heh~
eh..aku nk cite pasal cekgu sejarah la...
cekgu sejarah aku waktu ni,adelah puan subidah.
beliau adelah seorang cekgu perpustakaan. (betol ke aku eja?)
ketike beliau melangkahkan kakinye masok ke kelas aku utk sesi pembelajaran subjek sejarah,aku akan menjadi makhluk pertame yg akan menguap seluas2 alam, kerane subjek sejarah adelah subjek yg teramat aku tidak gemar.diulangi..TIDAK GEMAR... dan klu korg nk tau,aku adelah makhluk yg SGT SUKE tido dalam kelas. lebih2 lagi kelas SEJARAH..

puan subidah ni pulak,spesis suke membace.. al maklumlah beliau cekgu perpustakaan.. (err..betol ke aku eja? terase mcm da lame sgt tak mengeja p.e.r.p.u.s.t.a.k.a.a.n)
jd,sewaktu mengajar,beliau juga akan membace.... korg ingat tak betape tebalnye buku teks sejarah tingkatan 4??
tebal jugak..tak salah aku ade dlm 300 lebih muka surat.
spt yg aku kate td,puan subidah adelah seorg yg sgt suke membace..sampai kat dalam kelas ejarah die pon,die akan membace sebijik2 ape yg tertulis kt dalam buku teks tu.
oh..korg tau ape perasaan aku waktu tu? semestinye aku teramat2 mengantuk. mungkin waktu tu 3 4 lori setan dok bergayut kt kelopak mate aku dan memakse aku utk tido...
lalu ayat yg khas ditujukan utk aku,ikhlas dari lubuk hati puan subidah....

"atiqah..suare sy ni terlalu lunak ke sampai awak boleh tido sebegitu lena?"

aku tak membuat ape2 reaksi kerana aku sememangnye terkenal dgn reaksi muke kayu. atau secara mudahnye,muke tak makan saman..

dan hasilnye...aku fail dalam SETIAP ujian sejarah sepanjang aku berada di tingkatan 4...
mmg cemerlang...

form 5




cekgu sejarah mase form 5 pulak dah bertukar. mungkin puan subidah dah tak larat nk mengajar kelas aku yg kaasitinye adelah dalam 24 orang.tp tahap kebisingannya melampaui jangkauan otak manusia normal..

lalu,jawatan cekgu sejarah utk kelas kami bertukar ke tangan encik zakaria..
bermula lah episod ngeri dalam hidup aku,bile cekgu zakaria adelah seorang yg sangat suke memberi kerja rumah (homework). klu korg nk tau,sepanjang zaman persekolahan aku,adela dalam 5 6 kali sahaje aku membuat kerja rumah utk semua subjek.
itupon selepas dipakse dan diugut..
klu tak,macam2 alasan yg aku akan bagi. buku tertinggal la.. beg ilang la... buku teks basah la.. kawan pinjam la.. dan macam2 lagi sampai cekgu2 pon tak larat nk dengar.

berbalik pd encik zakaria. beliau adelah seorg cekgu yg berdedikasi kerana beliau akan memastikan pelajar beliau betol2 paham tentang topik yg beliau bincangkan pade hari itu. namun,aku sebagai seorg pelajar yg lebih berdedikasi,masih tak mampu utk membuang tabiat buruk aku iaitu,tido dalam kelas.

sebenarnye,bukan kelas sejarah je yg aku akan tido. SEMUA kelas yg aku rase bosan,aku akan tido. cekgu2 pon da malas nk tegur lagi..lebih2 lagi cekgu syahid(cekgu BM). ade je jawapan yg keluar dr mulut aku setiap kali die bising bile aku tido dalam kelas.

oh..menyimpang lagi...
satu hari,ketike waktu sejarah abes,cekgu zakaria sebok2 mengemas barang2 beliau utk keluar dr kelas kami. waktu tu jugak la aku baru nk terhegeh bangun dr lena dan menggosok2 mate seolah2 aku baru bangkit dr tido yg panjang. waktu tu jugak la beliau lalu di depan meja aku. beliau behenti betol2 depan aku yg ala2 mamai.. dan beliau berkate...

"atiqah,esok awk bawak la tilam,bantal,selimut sume mase kelas saye..lagi lena tido awk.."

dan aku menjawap..

"baek cekgu.." tanpe aku sedar yg die tgh perli aku.. maklumla..tengah mamai...

................................................................

dan hasilnye.kalau korg nak tau,sejak dr ujian bulanan yg pertame utk subjek sejarah waktu form 4,sampai trial spm mase form 5,aku TAK PERNAH lulus subjek sejarah.

naseb baek mase SPM, sejarah aku tak kantoi. klu tak,mst syok2 cekgu2 sejarah aku shoot aku sbb suke sgt tido dalam kelas sejarah.
dan lebih memeranjatkan hati aku,aku dapat b3 utk subjek yg paling aku 'sayang' tu..
gile tak sangke,selena-lena aku tido,sejarah jugak yg aku tak sangkut..(ade ke peribahasa tu?)
walaupon tade la cemerlang dan gemilang pon,tp ok la utk makhluk yg teramat suke tido dalam kelas mcm aku ni...

sekarang,bile kene belajar subjek2 ala2 sejarah kt unibesiti ni,tibe2 aku teringat perangai aku mase skolah dulu2.. walaupon sekarang,aku masih mengkekalkan tabiat buruk aku iaitu tido dalam kelas yg aku rase aku bosan,tp tabiat tu tak seterok dulu. ade jugak waktu2nye yg aku bangun dan membulatkan mate aku utk cube paham pe yg lecturer cakap kt depan kelas nun...

bile kene bace balek nota HUBUNGAN ETNIK ni,aku rase cam aku kembali kezaman sekolah,dimane,mate akan mengantok sejurus aku membuke mukasurat pertame....

kenape la subjek ni kene jd subjek wajib...adeh~



p/s : ex-SMKSG korg ingat tak name2 yg aku sebotkan diatas? klu korg ingat,bagos la... jase cekgu,jangan dilupe..walaupon perangai korg mcm hantu eh,mcm aku waktu skolah dulu.... peace cekgu kassim.. hehe~
=)

sambung bace nota~

~END~



Saturday, October 23, 2010

why mostly students fail...

It’s not the fault of the student if he fails, because the year ONLY

Has 365′ days.

Typical academic year for a student:

1. Sundays-52, Sundays in a year, you know Sundays are for rest.
Days left 313.

2. Summer holidays-50 where weather is very hot and difficult to study.
Days left 263.

3. 8 hours daily sleep- 130 days GONE.
Days left 141.

4. 1 hour for daily playing- (good for health) means 15 days.
Days left 126.

5. 2 hours daily for food & other delicacies (chewing
Properly & swallowing)- means 30days.
Days left 96.

6. 1 hour for talking (man is a social animal)-means
15 days.
Days left 81.

7. Exam days- per year at least 35 days.
Days left 46.

8. Quarterly, Half yearly and festival (holidays)-40 days.
Balance 6 days.

9. For sickness- at least 3 days.
Remaining days=3.

10. Movies and functions – at least 2 days.
1 day left.

11. That 1 day is your birthday .

How can you study on that day??????!!! !!!!!!!
Balance = 0

“How can a student pass ??”

~dear friend : wish u all the best for this final exam. and always pray to ALLAH to get his bless~





selamat bermujahadah,sahabat..


~END~

Tuesday, October 19, 2010

bile sume orang sibok2 nk kawen..

org nak kawen.ko pon sibok jugak nk kawen....
sebelom kawen2 tu sume,ko ade pikir2 tak pasal............




amanah yg bakal ko pikul..
esp ko ni adelah makhluk berdarah panas dan berjantina lelaki...bukan senang ko nk jage anak dare yg ko dah ambek drpade jagaan mak bapak die. die bukan mcm anak kucing,yg bile ko belai,die senyap..ko bagi wiskas,die makan.. ko suruh tido,die tido.. tanggungjawap nk jage kehidupan die,kebajikan die,mase depan die,dan yg paling penting dunia dia selepas mati karang. sume tu terletak kt tangan korg. nk bawak die masok syurga ataupon neraka..
dan bagi makhluk yg jantinanye pompuan pulak,jgn ko inagt ko da ade laki,ko ley duduk goyang kaki dan senang lenang kt umah mcm mem besaa. bile da ade laki,tanggungjawap jage laki ko tu,adelah tanggungjawap terbesar ko. keredhaan laki ko adelah keredhaan ALLAH.jd,ko jgn sesekali cube nk belagak mcm ko pulak boss besar kt umah nuh..laki ko soh masak,ko pegi piat telinge die.. kang ko kene sambar petir,sie2 je ko idop dan membesar kt dunia ni...

wah2...aku dah pandai bersyarah..sebenarnye kate2 itu aku tujukan utk diri aku sendiri..
bukan sebab ape..bile beberape org2 terdekat dgn aku dah mulekan 1 fasa serious relationship dalam idop diowg,aku rase aku perlu jugak pikirkan walaupon kadang2 sebenarnye aku rase aku belom layak nk pikir bende2 luar silibus cenggini.

yelah...dgn umo yg baru masok 22 taon ni,aku rase cam aku ni kecik lagi. sampai la satu ketike kazen aku yg paling rapat dgn aku decide nk tunang,dan taon depan die nk kawen sudah.


~zaman kecik2 dulu~

....barulah aku terpikir,yg aku ni dah besar rupenye.. environment aku dah berubah rupenye..
dan nk tak nak bnde luar silibus tu masok sikit2 dalam palotak aku. (eeee.....tipula klu korg yg sebaya/lagi tue dr aku tade pikir bende2 cenggini.. tipu..tipu...tipu...)

oh~
baru aku rase yg rasenye idop da perlu serius sekarang..atau kate laennye 'matang'. tak ley lagi nk maen2 macam kanak2 rebina tak cukup umo atau sememangnye kanak2 yg tak perlu nk pikirkan hal2 serius dalam hidup.

uih~tibe2 rase pelik menjengah.. anak dare encik othman ni dah besar gabak rupenye...





~END~

~hidup.baik.baik.sedar.diri.dah.besar~


tolong2 member...

atas permintaan serang kawan,dan atas dasar bantu membantu sesame umat islam, aku cube untuk membantu ENCIK NAIM dengan membuat 1 entry khas utk membantu beliau mempromote perfume2 beliau..

kepade sesape yg berminat utk membeli perfume2 yg hot2 tanpe perlu beratur panjang sampai ketiak basah2, boley la contact...
..................................................
Perfume Original rejected/defected.Kotak usually rosak masa shipping , Perfume akan di beri dalam uncang baldu. Sesiapa berminat just...

Call-SMS: 0126689674
email : zul_naim2000@yahoo.com

..................................................
ataupon pegi tgk ngn mate kepale sendiri kt blog beliau supaya anda lebih puas hati. sebabnye klu anda beli kt ua nuh,kadang2 bau je same..ori ke tak,kita tak tau.. jd,utk nk ambek tau yg perfume yg korg2 sume beli tu ori ke tidak...memandangkan korg sume tak bute huruf bley la bace sendirik kt blog beliau,, sile klik sini -----> ENCIK NAIM PUNYE BLOG


kepade encik naim,ini saje yg mampu saye lakukan utk membantu saudara seagama sy menambahkan rezeki. =)

Monday, October 18, 2010

care-care untuk gagal dalam chenta~

korg perasan tak yg mesia ni sedang dalam keadaan panas? aku pon prasan jugak..bile tak wat pape pon ley peluh2 mengalahkan org yg dah toreh getah 7 8 pokok.apetah lagi klu pegi kelas dgn menggunakan kaki.da la fakulti tu kene menapak naek bukit.. sampai je kelas,muke da tercungap2 cam unta tak cukup aer..

tape la..nk wat camane kan. harap2 je la supaye musim kemarau ni cepat2 berakhir..

eh~ bukan ke aku nk cite pasal care2 untuk gagal dalam chenta.. terlari topik plak. sori2..
kite kembali pade topik asal...

berdasarkan pengalaman dan jugak pemerhatian terhadap orang sekeliling...aku mmbuat rumusan bahawa terdapat beberape cara untuk anda gagal dalam chenta.

mari kite lihat,adakah situasi atau sikap2 sebegini muncul dalam diri anda secara mengejut dan menyebabkan gf/bf anda mengalami masalah otak untuk memikirkan sebabnye...

cara 1 : berbaik-baik dan mesra sgt dgn ex secare tibe2..
....cube prhatikan..kebelakangan ni selalu tak anda texting ngn ex bf/gf anda? anda selalu tak teringat2 zaman kemesraan antara anda dgn ex anda yg kekononnye terbaek bagi anda. sampai walaupon anda da ade bf/gf baru sebagai pengganti die,die tetap ade dalam ati anda.. walaupon tak byk,sikit pon ade..bese la manusia kan..bile da ilang,baru sebok2 nk carik. baru la mase tu terhegeh-hegeh dok terkenang pe yg ex bf/gf tu penah buat utk anda,pastu compare2 kan la dgn bf/gf anda skang..selalu2 la buat gitu supaya bf/gf anda terasa hati dan seterusnya mengambil langkah drastik utk blah dr anda..
nescaya,anda pasti akan gagal dlm chenta anda kali ini..

cara 2 : mari mengungkit..
.....setiap manusia,lelaki atau pompuan mesti sgt2 menyampah dan sgt2 jelik kalau pasangan die suke mengungkit.contohnye... 'dulu mase tayar kete u pancit,sape yg pamkan??' atau 'dulu mase hamster u nk mati,sape bagi cpr?' atau 'u ingt tak dulu i penah bagi u adiah mahal2..u bile nk bagi?'.. annoying kn?? cube anda ingt2 balek... ade tak anda buat gitu kt bf/gf anda? klu ade..bagosla....
nampaknye potensi anda utk gagal dalam chenta kali ni, agak tinggi...

cara 3 : anda da pandai cari alasan utk tipu bf/gf anda..
....klu dulu. bile bf/gf anda tipon je cakap die lapa,tgh2 subuh pon anda sanggup bangun utk pegi belikan die makanan. walaupon waktu tu anda tgh tido,anda sanggup bangun dan pegi ke kedai mamak dgn taik mate berselepet semate2 tanak bf/gf anda lapa. tp sekarang,klu bf/gf anda mengadu lapa di waktu tghari pon,anda akan jawap 'pegi je la makan... mulut ngn perut kite kan asing2'.. pulak tu,kalau die ajak anda temankan die pegi lunch,anda akan jawap 'i bizi la syg.. baju i tak basuh lagi. kemeja utk esok lom iron. umah belom sapu. toilet belom sental. bla..bla..bla..' dan melambak2 lagi la alasan yg anda tak penah gune utk tolak ajakan bf/bg anda secare direct..
klu anda selalu buat gitu dgn mcm2 alasan lagi yg bf/gf anda tau yg anda bukan spesis rajen utk buat perkare2 spt mencuci baju yg selalunye anda hantar je pegi dobi,maka,anda perlu tau sebabnye klu tibe2 anda menjadi single...

cara 4 : sikap anda berubah menjadi seperti seekor singa lapar..
.....klu dr awl berchenta lagi perangai anda mmg panas baran mengalahkan beruang kutub yg lapar kebulur,mungkin bf/gf anda tade la terkejut sgt dgn perangai huduh anda tu.. tp klu awal2 berchenta dulu,perangai anda lembut dan sopan santun...pijak semut pon,semut masih boley bernafas. tibe2 sekarang anda berubah. asyk nk marah2 pasangan anda tak tentu hala walaupon die cume tanye anda dah makan ke belom...
dari situ anda patot sedar yg tak lame lagi,bf/gf anda akan chow dr anda..
maka,bersiap sedialah utk idop sendiri.

cara 5 : ikat la kaki bf/gf anda..
.......bile bf/gf anda kate 'syg...petang ni i nk klua pegi tesco ngn budak2 umah ye... bawang da abes..nk kene pegi beli..' lalu anda tak semena2 mengamuk dan menuduh bf/gf anda nk pegi cuci mate tgk mamat bangla yg kutip troli/awek indon yg jual jamu kt tesco nun..lepas tu anda tak bagi die pegi dan anda mara2 die sambel tuduh2 die dah tak syg anda dan ade hati lagi nk pegi mengorat org laen mase anda tade. atau pon,bile die texting dgn clasmet die semate2 nk tanye pasal assigment,anda akan teros merampas hempon die dan tuduh die skandal dgn classmet die.
klu gitu la perangai anda,kucing pon tak hingin jadi milik anda...apetah lagi manusia.. paham2 je la ye...

setiap manusia maukan sukses dalam idop.apetah lagi dalam chenta. sape yg nk bf/gf die lagi tinggalkan die. tp kadang2 kite sendiri yg perlu cermin diri dan muhasabah ape silap kite sampai bf/gf sendiri blah dari kite senang2 macam makan corn flakes + susu. mungkin ade diantare sikap2 yg tersenarai diatas ni ade sikit2 tempiasnye dgn sikap anda.
jd paham2 la yg di kaca mata seorang pompuan,sikap2 di atas amat tidak disenangi..
(oh..setelah ditanye pd kaum adam,diowg juge tak suke sikap2 spt yg tersenarai diatas..)
maka....cerminlah mane silap anda klu insan tersayang mule menjauh.. ;p

........................................ =)

idea utk wat entry ni datang ketike tibe2 kawan aku 'en.alif' mengutarakan persoalan yg aku semakin garang sekarang. aku pon tatau ape kene mengenenye dgn idea utk menulis entry ini. dan aku jugak tatau ape kaitan antara entry ni dgn diri aku sbb aku....single.

ngeh~

aku cume kongsi sikit pengalaman hidup sendiri dan pemerhatian dr kawan2 utk dijadikan pengajaran.

~END~









rahsia wanita~

Lelaki perlu tahu yang perempuan:

1.Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.

2.Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.

3.Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.

4.Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.

5.Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.

6.Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.

7.Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum.

8.Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.

9.Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.

10.Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkann ya!.


“Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”

Friday, October 15, 2010

cara-cara utk membuat roomate anda jadi gile atau hilang terus dari pandangan mate anda..

berikut adelah diantara cara2 untuk membuat roomate anda jadi gile/hilang terus menerus dr pandangan mate anda.



1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.


2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah blah dah skrg”


3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.


4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!”


5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.


6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”


7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”


8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.


9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”


10. Kata kat roommate “Ada pesanan penting untuk kau”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.


11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.


12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.


13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar

dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.


14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.


15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali

sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.


16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.


17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.


18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata “Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la…Macam teknik rebonding…”. Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.


19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2. bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.


20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.


p/s : kepade sesape yg tak suke atau ade terase menyampah kepade roommate anda,anda dinasihatkan supaya mempraktikkan 2 atau 3 cara yang disenaraikan diatas. ulang selama 3 minggu tiap-tiap hari dan jadikan habit anda. nescaya roommate anda akan terus menghilangkan diri tanpa mengucapkan selamat tinggal...

er~ kalau roommate anda adelah suami/isteri anda,anda dinasihatkan supaya JANGAN sekali2 mempraktikkan SEMUA idea yg tersenarai di atas jika anda tidak mahu menjadi JANDA/DUDA dalam mase yg terdekat.


............sy takkan buat cenggitu kepade roommate sy kerana sy saaaayang roommate sy sbb roommate sy baeeekk sgt~

lalala~


roomate sy : cik faradila hanim bt ghayatuddin

~END~
hidup.baik.baik.mule.mengarut

yes... i love being single too...

note : as a response to the cik asiah's entry, with the title 'i love being single'

aku pon sgt gumbira dan berbesar hati bergelar gadis single. walaupon dikeliling aku bersepah2 makhluk yg mempunyai boipren.atau makhluk2 ensem merata2 kt fakulti mahupun kt tasik tempat aku slalu jogging tu, tp pendirian aku tetap teguh menyatakan bahawa aku sgt..sgt..sgt.. bahagia menjadi seorang makhluk yg single.

merujuk pade blog cik asiah, on how to enjoy being single,
yes.. it's really enjoy to be single if and only if we know how to cope with.

cube ingat2 balek...

kes 1 : adekah bf/gf korg tak bagi korg keluar or having fun dgn kawan2 korg yg same jantina ngn korg hanye utk minum2/tgk bola/bergossip/membeli barang2 rumah kt tesco. ataupon secare terus terang bf/gf anda kate 'i tak suke u hang out ngn kawan2 u...klu u nk klua jugak ngn diowg,u kene bawak i skali'.

kes 2 : adekah bf/gf korg selalu menjeling2 bile hp korg tibe2 berbunyi ataupon curi2 bace inbox korg ataupon secare terang-terangan buat spot check dgn mengorek segala khazanah yg ade dalam hempon/laptop/fesbuk korg dan bertanye itu ini mcm seorang inspektor polis yg dah tak ade kije laen nk dibuat.

kes 3 : adekah bf/gf korg sentiase nk mesej/telepon sampai korg tak cukup makan sbb duet korg abes nk beli topap semate2 nk puaskan ati bf/gf korg. ataupon bile korg lambat reply mesej,die akan terus telepon dan bertanye, 'apesal lambat reply?? mesej ngn sape??' sedangkan waktu tu korg tgh sebok menaip assignment yg nk dihatar esok.

kes 4 : adekah bf/gf korg akan telepon sume nombor kawan2 korg yg ade dalam phone book die bile korg off hempon sbb bateri abes ataupon korg tak angkat bile die telepon sbb mase tu korg tgh berak.

kes 5 : adekah bf/gf korg akan tanye,arini buat ape,makan ape,pegi mane,dgn sape,borak ape,klua kol bape,pakai baju ape,bile nk balek dan bla..bla..bla... dan membebel itu ini mengalahkan mak korg dgn alasan 'i risaukan u la sayang'...

kes 6 : adekah bf/gf korg suke2 ati mintak break bile korg buat die saket ati ataupon selalu2 buat2 merajuk dan cakap yg bukan2 mcm nk bunuh diri,bunuh kucing korg,bakar rumah korg dan macam2 lagi spesis ugutan yg tak penah terlintas kt kepale otak korang..

kes 7 : adekah bf/gf korg pernah buat skandal ataupon die ade balak/awek laen selaen korang,dan korg akan memaafkan die bile die melutut mintak maap.pastu 3 bulan kemudian kantoi lagi die ade skandal laen pulak..dan korg sekali lagi maapkan die dan berkate 'laen kali,jgn buat lagi ye sayang..'

kes 8 : adekah bf/gf korg yg hilang tak dapat dikesan dan tibe2 muncul balek bile die dapat tau korg baru dapat duet ptptn/jpa/mak korg baru bank in duet utk korg. pastu buat muke kesian sambel berkate... 'syg......' dgn gaye yg amat manje..

kes 9 : adekah bf/gf korg cakap yg die amat sayangkan korg.tp bile korg mintak tolong,die akan diam,dan senyap..lepas 24 jam kemudian,die akan telepon korg dan tunjuk concern.sedangkan waktu tu,masalah korg dah setel..

kes 10 : adekah bf/gf korg slalu asyik nk melekat ngn korg mase awal2 kapel dulu,tp skarang,bile korg telepon nk ajak die klua,die akan jawap 'ehh..sayang..i sibuk la..nanti u call balek k',pastu bile korg telepon lagi,die jawap 'oh..i sibuk lagi..nanti2 la..' dan kali ketige korg telepon die, voice mail yg jawap....


...........................(speechless)

well,klu ade diantare 10 kes yg aku senaraikan kt atas ni bertepatan dgn situasi korg sekarang...pikir2kan la semule..

dan ade diantare kes2 diatas yg aku penah alami sendiri. aku dah rase,dan aku tau macamane rasenye.

aku bukan nk menolak fitrah yg ALLAH dah tetapkan.cume rasenye,klu aku nk diikat,biarlah aku diikat dgn title isteri. bukan title awek atau ape2 aje lah status yg tak memerlukan mas kahwin utk declare : 'u adelah milik i'..

dan andai kate aku jatuh hati nanti, aku harap semoga ALLAH pilihkan aku seseorang yg mempunyai sikap yg tak pelik supaye senang aku nk kongsi hidup dgn die sampai bile2.

dan pade korg2 yg mempunyai balak/awek yg TAKDE langsung2 perangai yg disenaraikan diatas, korg sgt2 beruntung mendapat seseorang yg sgt memahami. so, appreciate what u had.

dan kepade korg2 yg mempunyai balak/awek yg berperangai spt diatas,aku tak suruh korang break ye...kang bf/gf korg tuduh aku hasut korg untuk mintak break pulak.

aku cume nk share ape yg jadi dan aku nampak disekeliling aku..


“The truth is, you can never control him/her or your relationship but you can control yourself to be better, and make the relationship happier and interesting!”



and this is the reason why i love being single... =)

~END~

hidup.baik.baik.sendiri.sendiri.

Tuesday, October 12, 2010

Kemalangan ngeri Melaka 10.10.10


aku lalu kt simpang ampat ni betol2 sejam sebelum eksiden ni berlaku. dan aku tau pasal eksiden ni hampir 12 jam selepas itu.
alhamdulillah ALLAH masih panjangkan umur aku untuk bernafas.
macamane perasaan aku,ALLAH saje yg tau.

bile aku tau pasal eksiden ni,darah aku berderau. kalau la kami terlambat sikit gerak dr muar semalam,mungkin kejadian ni akan terjadi depan mate aku.
dan mungkin aku akan trauma seumur hidup utk naek bas.

ya ALLAH..
Kau ampunkanlah dosa2 semua yg terlibat dalam nahas ini.
Kau tempatkanlah mereka dikalangan org2 yg beriman.
AL-FATIHAH utk semua mangsa yg terlibat...

~END~




Thursday, October 7, 2010

zoo saye bertambah besa.... =)

entry yg pendek lagi simple..
cume nk mention kt korg,zoo aku da semakin besa skang...mcm2 binatang ade..

tak tau ke aku ade zoo??
ish..ish,.. kesian betol..

ni la zoo aku.. dgn backgound kaler biru gamba mickey mouse + minnie mouse.. da cam katil kanak2 yg baru nk akil baligh la pulak. hee~

entry sebelom ni,cume ade 4 ekor je binatang.


tp sekarang dah ade lagi penambahan..

ops...senget plak.. tape la..korang pusingkan la monitor laptop korg tuh..

haaa,...nampak ape yg bertambah?? ade bobo disitu... seekor badak kaler oren.
terime kaseh kepade encik pemberi badak sbb bagi aku badak kaler oren..
mmg kiut sbb ade bunge kt badan badak...

sape bagi?

eh..rasie... tak ley bagitau..
t kang jd kontroversi..
aku tamo runtuhkan rumah tangge org.. ;)

hee~

mintak maap ye encik pemberi badak.aku tak ley mention name ko kt sini.

btw,terime kaseh utk badak oren yg kiut ni...

~END~

hidup.baik.baik.tatau.nk.pelok.binatang.mane.mase.tido.

Tuesday, October 5, 2010

selamat ari tue nUruL.atiQah~

hepi besday to me..
hepi besday to me..
hapi besday to me..
hepi besday to me..

arini genap umo aku 22..
horay..! horay...!!

dan.... terime kasih juta2 lemon pade sume2 makhluk yg wish..tak kire gune hempon atau gune pesbuk.
tak kesah la ape pon medium korg utk menyampaikan ucapan besday kat aku..
ianya sgt2 dihargai...

dan jugak...

tenkiu sbb siram aku ngn bedak yg nauzubillah wanginye sampai aku jd cam nenek kebayan..
tenkiu sbb tekup mulut aku ngn selimut bagi mengelakkan sore aku yg merdu ni sampai ke telinge pihak yg berkenaan..
tenkiu utk adiah yg korg bagi sampai aku tatau nk tido celah mane dan peluk ape sbb katil aku penoh ngn mcmc2 binatang..


oh ye...
besday kali ni,aku dapat nyet-nyet dr cik tasya..dan gaphil dr cik ana + cik adyll.




encik moncet dan cik star da ade kawan...
penoh katil aku...
by the way,
terima kasih sangat2...
korg sangat dihargai...

~END~

masih.hidup.baik.baik.selepas.beberapa.kali.terjatuh.